Bildgalleri
Korgarna i verkliga livet » På besök i England » Tillverkningen » | Formex höst 2011 » Hem & Villamässan höst 2011 » |
Tillverkningen »

Klyva kastanjen
Klyvaren använder en specialyxa som placeras högst upp på stocken av äkta kastanj och hamrar in den med en träklubba (som också är tillverkad av kastanj). Han arbetar sedan med yxan längs med stocken och delar med hjälp av träets naturliga ådring stocken i två delar. De två halvorna klyvs i sin tur till mindre stycken som sedan hyvlas.

Hyvla kastanjen
Handtagen och kanten till Royal Sussex Trug hyvlas av hantverkare som sitter på en s.k. täljhäst. De hyvlas till precis rätt form och tjocklek innan de ångas. Det finns många former och storlekar att hålla reda på och bedömningen av träet sker endast med hjälp av ögat. För detta arbete krävs alltså mycket skicklighet.

Ånga kastanjen
Överblivet trä från tillverkningen bränns i en vedugn som även används till att generera ånga för att mjuka upp träet. Träet läggs i tegelrör som ångan får cirkulera fritt omkring, vilket gör att kastanjen blir böjlig. Träet böjs sedan till handtag eller kant runt olika formar. Ångaren har endast ett par sekunder på sig innan träet blir hårt igen. Handtaget och kanten spikas ihop till en ram som sedan lämnas över till korgmakaren.

Montera korgen
Utförs sittandes på en monteringsbänk. Korgmakaren får ramen från ångaren och spikar fast spånen i den. Spånen är tillverkade av pilträ som också har ångats och böjts till av ångaren innan korgmakaren får dem. Det gör att de blir spänstiga och inte spricker när de placeras i ramen. När korgen är klar spikas benen fast på botten. Korgen genomgår därefter en slutlig kvalitetskontroll och stämplas innan den skickas till kunden.